από τη σελίδα Αγιά Σοφιά / Hagia Sophia,
Σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 610, ο σφετεριστής αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φωκάς, ανατρέπεται και εκτελείται από τον αμέσως επόμενο αυτοκράτορα Ηράκλειο, (Φλάβιο Ηράκλειο Αύγουστο).
Ο Φωκάς, ήταν χαμηλόβαθμος αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού και σφετερίστηκε το θρόνο του Βυζαντίου μετά την εξέγερση εναντίον του προκατόχου του Μαυρικίου.
Ο Φωκάς ήταν κακός, βάναυσος και ανίκανος. Τύραννος. Άσχημος στην όψη και πολύ χειρότερος στη διοίκηση. Σκληρός και αδίστακτος και με τη χρήση βίας να αποτελεί το μοναδικό του τρόπο επιβολής. Είχε γενειάδα, μια μόδα που μετέπειτα υιοθέτησαν όλοι οι ενήλικες αυτοκράτορες.
Εισήγε και εφάρμοσε μεθόδους βασανιστηρίων και τιμωρίας, όπως η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός, που έμελλε να καταστούν παράδοση στο Βυζάντιο.
Επέτρεψε σε εχθρούς να διεισδύσουν και μεταχειρίστηκε με βαναυσότητα όσους διαφωνούσαν με τις πολιτικές του ή αμφισβητούσαν τα δικαιώματά του στο θρόνο. Επίσης έκανε αγροτική μεταρρύθμιση (παπικής εμπνεύσεως) με σφοδρές αντιδράσεις στα ανατολικά.
Ήταν από τους χειρότερους αυτοκράτορες. Επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου και βαρβαρότητας.
Η ανάληψη του θρόνου από τον Φωκά, ήταν η πρώτη βίαιη αλλαγή καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη από την ίδρυσή της. Τον έχουν περιγράψει σαν “άμορφο τέρας” και “ο πιο σκληρός τύραννος”.
Μόνο στην Ιταλία ο Φωκάς είχε συμπάθειες, αφού είχε αναγνωρίσει τα πρωτεία του Πάπα (607), αποσκοπώντας στην αποκατάσταση εξαίρετων σχέσεων με τη Ρωμαϊκή εκκλησία. Πήρε το μέρος του Πάπα σε πολλά θεολογικά θέματα της εποχής και έτσι είχε καλές σχέσεις με τους παπικούς. Επίσης έδωσε το Πάνθεον στον Πάπα Βονιφάτιο Ε’ για να γίνει εκκλησία.
Έτσι τα παραδοσιακά σύνορα αρχίζουν να καταρρέουν και τα βασανιστήρια και οι ακρωτηριασμοί γίνονται συνήθης πρακτική. Μεταγενέστεροι Βυζαντινοί συγγραφείς τοποθετούν την αρχή της παρακμής στην περίοδο Φωκά.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η πραγματοποίηση σειράς πραξικοπημάτων για την ανατροπή του Φωκά από ισχυρούς άνδρες της εποχής, χωρίς όμως επιτυχή κατάληξη.
Η επιτυχία όμως ήρθε από τον Ηράκλειο. Με ισχυρή ναυτική δύναμη εναντίον του Φωκά, ο Ηράκλειος έφτασε στη Βασιλεύουσα, όπου εισήλθε θριαμβευτής χωρίς μάχη.
Έτσι ο Φωκάς συλλαμβάνεται και εκτελείται (4 Οκτωβρίου 610), από τον Ηράκλειο που τον αποκεφάλισε ο ίδιος.
Στη φωτογραφία βλέπουμε αριστερά προτομή του αυτοκράτορα Φωκά (Βρετανικό Μουσείο) και δεξιά τη “Στήλη του Φωκά”, το τελευταίο μνημείο που είχε στηθεί στη Ρωμαϊκή Αγορά.