Λίγοι το γνωρίζουν αλλά δεκάδες ονόματα ομάδων του εξωτερικού έχουν καταγωγή από την ελληνική ιστορία και μυθολογία.
Η πιο γνωστή τέτοια περίπτωση είναι ο Άγιαξ από την Ολλανδία. Το όνμα προέρχεται από τον μυθικό Αίαντα, τον ανίκητο πολεμιστή του Τρωικού Πολέμου, που είχε σώμα που δεν πληγωνόταν (όπως ο Αχιλλέας), παρά μόνο κάτω απ’ τη μασχάλη. Το σήμα του Άγιαξ είναι η κεφαλή του αρχαίου Έλληνα με περικεφαλαία.
Φυσική υπάρχουν κι άλλοι Άγιαξ στον πλανήτη όπως ο Ραμπάτ Άγιαξ (Μάλτα), ο Άγιαξ Κέηπ Τάουν (Ν. Αφρική) και ο Άγιαξ Λέσναμεε (Εσθονία).
Μια άλλη πηγή έμπνευσης είναι και η Σπάρτη. Η ιστορία της πόλεως, η πειθαρχεία και το μαχητικό τους πνεύμα είναι γνωστό και επηρέασε πολλούς δημιουργούς ομάδων. Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Σπάρτα Ρότερνταμ (Ολλανδία), Χάμρουν Σπάρτανς (Μάλτα), Μπλάιθ Σπάρτανς (Αγγλία), Σπάρτα Σάρπσμποργκ (Νορβηγία), είναι μερικές από τις ομάδες που επέλεξαν το όνομα της πόλης.
Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και η Αθήνα. Οι Ουρουγουανοί της Ατένας ντε Σαν Κάρλος ίσως είχαν στο νου τους τον Περικλή, την ώρα που «βάφτιζαν» την ομάδα τους όταν την ίδρυαν, το μακρινό 1928.
Ανάλογη… προτίμηση υπάρχει και για την Κόρινθο. Η μεγάλη βραζιλιάνικη ομάδα, Κορίνθιανς, ονοματίστηκε χάριν της Κορίνθου. Να σημειώσουμε εδώ, βέβαια, ότι «Corinthian», στα αγγλικά, σημαίνει περισσότερο «ο ερασιτέχνης», εκείνος ο παίκτης, δηλαδή, που παίζει απλώς για να παίξει, για τη χαρά του παιχνιδιού και του αγώνα. Η βραζιλιάνικη ομάδα ονομάστηκε Κορίνθιανς διότι την εποχή που ιδρύθηκε, ένα αγγλικό σωματείο με το ίδιο όνομα έκανε ποδοσφαιρική τουρνέ στη Βραζιλία. Στην Αγγλία, επίσης, υπάρχουν οι Κορίνθιαν Κάζουαλς, και η Κορίνθιαν Κεντ.
Μια άλλη περιοχή της αρχαίας Ελλάδας με βαρύ ιστορικό περιεχόμενο ζει στο όνομα μιας από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας της Ονδούρας: η Κλουμπ Ντεπορτίβο Μαρατόν (Marathón) υπενθυμίζει το Μαραθώνα, σε όλους τους αντιπάλους της.
Πηγή έμπνευσης είναι και ο Πήγασος, το μυθικό άλογο που ίππευε ο Βελεροφόντης. Η Γκαλάκτικο Πεγκάσο (Galáctico Pegaso) της Ισπανίας, έλκει το όνομά της από το ιπτάμενο άλογο των μύθων μας και μάλιστα είναι το σήμα της ομάδας 3ης Εθνικής της Ισπανίας.
Ο Άρης, ο μέγας θεός του πολέμου των αρχαίων Ελλήνων, δε θα μπορούσε να μην εμπνεύσει φυσικά. Στο Λουξεμβούργο ιδρύθηκε κάποτε ο Άρης Μπονεβουά. Μια μικρή ομάδα που πλέον δεν υπάρχει καθώς διαλύθηκε το 2001.
Ο Άτλας, ένας εκ των Τιτάνων, που σήκωνε στις πλάτες του τον ίδιο τον κόσμο μας σώζεται ποδοσφαιρικά στα ονόματα των Άτλας του Μεξικού (μιας ομάδας με πάμπολλους εγχώριους τίτλους), και Κλουμπ Ατλέτικο Άτλας, της Αργεντινής.
Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενέπνευσας πολλές ομάδες όπως η Ολυμπίκ Λυών, η Ολυμπίκ Μαρσέιγ και η Ολυμπίκ Νις της Γαλλίας, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας, η σπουδαία Ολίμπια Ασουνσιόν της Παραγουάης, αλλά και η Σερκλ Ολυμπίκ του Μπαμακό, στο Μάλι της Αφρικής.
Ξεχάσατε ν αναφέρετε την Ιταλική LAZIO.
Ομάδα που ιδρύθηκε το 1900 και έγινε για να τιμηθεί η Ελλάδα και οι ολυμπιακοί Αγώνες. Εξού και τα χρώματα. Γαλάζιο και λευκό.
Πήρε την ονομασία της από την παλιά ελληνική αποικία Λάτιο.
Έχετε απόλυτο δίκιο! Βρήκαμε αλλού τις πληροφορίες αλλά όντως η Λάτσιο είναι μια εξαιρετική περίπτωση!
Στην Ιταλία, νομίζω ότι η πρώτη ομάδα που πρέπει να μνημονευτεί είναι η Hellas Verona, η πρωτη ομάδα της Βερόνα, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή της χώρας μας.
Υπάρχουν περισσότερες ομάδες στο όνομα του Ηρακλή, του Ιάσωνα, του Οδυσσέα και στα ονόματα που είχαν όλες οι ελληνικές πόλεις αποικίες σε νότια Ιταλία, Γαλλία, Μαύρη θάλασσα κλπ…