ΒΙΝΤΕΟ – Η Τραγωδία του Τσάλεντζερ

Στις 28 Ιανουαρίου 1986, το διαστημικό λεωφορείο ‘Challenger’ εξερράγη 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα το 7μελές πλήρωμα να βρει φρικτό θάνατο.

Στο πλήρωμα το οποίο αποτελείτο από τους: Έλισον Ονιζούκα, Γκρέγκορι Τζάρβις, Τζούντιθ Ρέσνικ, Μάικλ Σμιθ, Φράνσις Σκόμπι και Ρόναλντ ΜακΝάιρ, βρισκόταν για πρώτη φορά και ένας πολίτης, η 38χρονη δασκάλα Κρίστα ΜακΌλιφ η οποία είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές.

Το πόρισμα για το δυστύχημα έδειξε πως μια ατέλεια ενός εξαρτήματος επέτρεψε στο πεπιεσμένο αέριο καύσιμο να φθάσει στο εξωτερικό του σκάφους και τελικά να αναφλέξει την τεράστια δεξαμενή υγρού υδρογόνου προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη.

Στιγμές μετά την έκρηξη

Σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων. Καταστροφικό ρήγμα και διαρροή, με συνέπεια τη διάλυση του διαστημικου Λεωφορείου.

Προβλήματα στις στεγανοποιήσεις δακτυλίου είχαν σημειωθεί στις δοκιμές και σε προηγούμενες πτήσεις του διαστημικού λεωφορείου πριν από το Challenger. Αλλά επειδή οι μηχανικοί και οι ανώτεροι αξιωματούχοι είδαν ότι δεν πρόκυπτε κάποιο σημαντικό πρόβλημα, η απόκλιση από το σχεδιασμό του λεωφορείου – το γεγονός δηλαδή ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα έπρεπε να συμβούν – “κανονικοποιήθηκε” και τα ελαττώματα έγιναν πιο αποδεκτά. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγιναν ποτέ πλήρως αποδεκτά. Υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση της εκτόξευσης και η έρευνα για το Challenger, όπως αυτή της Βον, αποκαλύπτει ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι ανησυχίες τους είχαν υποτιμηθεί. Ένας από αυτούς ήταν και η εταιρεία στερεών πυραύλων Morton Thiokol (σήμερα μέρος της Northrop Grumman).

Η τραγωδία του Challenger ενέπνευσε πολλά βιβλία, ντοκιμαντέρ και συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων και μιας σειράς του Netflix, το 2020.

Κάθε χρόνο, η NASA θυμάται το Columbia, το Challenger, το Apollo 1 και όλους τους άλλους αστροναύτες και κοσμοναύτες που έδωσαν τη ζωή τους για την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς και τα τρία σημαντικά αυτά περιστατικά της NASA πέφτουν την ίδια ημερολογιακή εβδομάδα στα τέλη Ιανουαρίου.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *