Ετρουρία και βία: Η “πατρίδα” των μονομάχων

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Οι Ετρούσκοι ήταν ένας εκπληκτικός πολιτισμός, όμως, όπως και οι άλλοι λαοί της εποχής τους, είχε έθιμα και διασκεδάσεις που περιελάμβαναν ακραία βία.

Οι τελετουργικές εκδηλώσεις των Τυρρηνών περιλάμβαναν μερικές φορές ακόμη και ανθρωποθυσίες. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες θυσίαζαν στους Θεούς τους δούλους τους.

Οι δούλοι συχνά υποχρεώνονταν να συμμετάσχουν σε τελετουργικές μάχες πάλης μέχρι θανάτου. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τους δούλους αυτούς πρώτους “μονομάχους” του αρχαίου κόσμου. Το πιθανότερο είανι οι Ρωμαίοι πήραν το “έθιμο” αυτό από τους Ετρούσκους. Ένας από τους πρώτους που υποστήριξε την άποψη αυτή ήταν ο Νικόλαος της Δαμασκού που έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ.

Οι Ετρούσκοι είχαν και ένα άλλο μέσο διασκέδασης, τις αρματοδρομίες, οι οποίες μπορούσαν να γίνουν τόσο βίαιες που απαγορεύτηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Ελλήνων σχετικά γρήγορα.

Ο Ετρούσκος ηνίοχος (αναβάτης άρματος) στόλιζε το άρμα του με δέρμα και έδενε τα χαλινάρια (τα εξαρτήματα που βοηθούν τον αναβάτη με λουριά να κατευθύνει το ζώο) πίσω στην πλάτη του μετατρέποντας το άρμα σε πραγματική φυλακή για τον οδηγό.

Τα ιπποδρόμια είχαν μεγάλες λακκούβες, ανώμαλους λόφους και απότομες στροφές. Τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν πολυάριθμα και πιθανότατα ο λαός τα ζητούσε (βλέπουμε πολλά σύγχρονα αθλήματα που η βία επιτρέπεται και προστατεύεται με κλασικό παράδειγμα το χόκεϋ επί πάγου).

(Φωτογραφία: Αρματοδρομίες, Ετρουσκική τοιχογραφία. Νωπογραφία σε τάφο της Ταρκυνίας στην Ιταλία)

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *