Εγκαινιάστηκε η πρώτη Αρμενική εκκλησία στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν, η Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) εγκαινίασε το Σάββατο 6 Απριλίου τον πρώτο αρμενικό ορθόδοξο ναό. Η εκκλησία, που χτίστηκε και εποπτεύεται από το υπουργείο Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων, βρίσκεται στην Ανκάουα, μια περιοχή γνωστή για τον χριστιανικό πληθυσμό της.

Τα θυρανοίξια παρακολούθησαν αξιωματούχοι της KRG και ξένοι απεσταλμένοι.

Ο Σαφίν Ντιζαγί, εκπρόσωπος του KRG και του πρωθυπουργού Νετσερβάν Μπαρζανί, δήλωσε στο kurdistan24.net: «Τα εγκαίνια αυτού του ναού είναι άλλος ένας θεμέλιος λίθος για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στην Περιοχή του Κουρδιστάν». Συμπλήρωσε ότι η κουλτούρα της ανοχής και της συνύπαρξης δεν είναι πολιτική απόφαση αλλά έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες στο Κουρδιστάν, και ότι ελπίζει να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι χριστιανοί στα σπίτια τους, στην Περιοχή του Κουρδιστάν και τις πολυπολιτισμικές περιοχές έξω από τη Μοσούλη (Πεδιάδες της Νινευή).

Η Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν είναι η πατρίδα πάνω από 120.000 χριστιανών που ζουν διασκορπισμένοι σε όλες τις επαρχίες, αλλά κατά πλειοψηφία στην Ερμπίλ και την Νταχούκ. Μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, το 2014, οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στις περιοχές που διοικούνται από την KRG, ενώ άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό.

kurdistan24.net
pontos-news.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *