Η Ιταλική Βουλή αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή». Το ψήφισμα συγκέντρωσε 382 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα, καμία ψήφο κατά και 43 αποχές από το συντηρητικό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κυβέρνηση θεωρείται ότι θα δώσει συνέχεια στο ψήφισμα της βουλής, αν και δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το πράξει. Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος “Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” καταδίκασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το ψήφισμα της ιταλικής βουλής, τονίζοντας ότι η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα έπειτα από την κατάθεση του ψηφίσματος στο ιταλικό Κοινοβούλιο προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» του. Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται τη χρήση του όρου γενοκτονία για τις μαζικές διώξεις και δολοφονίες έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως οι θάνατοι αυτοί ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
HISTORY POINT

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *