Ο Σεφέρης για τον Καζαντζάκη: «Ανυπόφορα αναίσθητος -ψεύτικη γλώσσα, ψεύτικες πόζες, απομιμήσεις αισθημάτων»

Ένας ουρανομήκης κόλαφος του μεγάλου νομπελίστα ποιητή για τον Κρητικό συγγραφέα του «Ζορμπά», μετά την προβολή της ομώνυμης ταινίας του Κακογιάννη

Ημερολογιακή καταγραφή του Γιώργου Σεφέρη, 21 Μάρτη 1965:«Χτες είδαμε το Ζορμπά, το φιλμ του Κακογιάννη – Καζαντζάκη. Με δηλητήριασε όλη νύχτα και σήμερα πρωί. ‘Οχι από συναίσθημα εθνικής προσβολής, που ύστερα απο βροντερές τυμπανοκρουσίες και παρασημοφορίες για την πρεμιέρα του στο Παρίσι, ανακαλύπτουν τώρα οι Έλληνες χωρίς να ’χουν το θάρρος ν’ αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Αλλά για την ανυπόφορη αναισθησία αυτού του ανθρώπου, του Καζ., που νομίζει πως είναι ευαίσθητος, που νομίζει πως είναι ερευνητής της αλήθειας για να μην πω φιλόσοφος. 

Γ. Σεφέρης

Δε με πειράζει ο σκοτωμός της χήρας — ούτε το πλιάτσικο στο σπίτι της ετοιμοθάνατης Ορτάνς. ‘Ολα μπορεί να τα πει κανείς. Αν ένα χωριό στην Κρήτη ήταν κάποτε βάρβαρο, ήταν βάρβαρο· ποιος δεν ήταν βάρβαρος κάποτε — όλα μπορεί να τα πει κανείς — αλλά σ’ ένα έργο που διεκδικεί την ανθρωπιά το θέμα δεν είναι εκεί. 

Τό θέμα είναι πώς εξαγοράζει κανείς αυτά που γράφει κι αν δεν τα λέει στο βρόντο. Ψεύτικη γλώσσα, ψεύτικες πόζες, απομιμήσεις αισθημάτων μου φαίνεται είναι ο Καζαντζάκης. Και δε βρέθηκε άνθρωπος να τον κρίνει, τόσα χρόνια που αλωνίζει ανάμεσό μας. Έχω την εντύπωση πως είμαστε συνηθισμένοι στην ψευτιά χρόνια και αιώνες. Μας αρέσει. Δεν έχουμε δύναμη ν’ αντιδράσουμε.»

_______________

Ημερολογιακή καταγραφή του Σεφέρη, Κυριακή, 21 Μάρτη 1965, από το «Μέρες Θ’», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, εκδ. Ίκαρος

m.lifo.gr

, , , , ,

4 thoughts on “Ο Σεφέρης για τον Καζαντζάκη: «Ανυπόφορα αναίσθητος -ψεύτικη γλώσσα, ψεύτικες πόζες, απομιμήσεις αισθημάτων»

  1. Γιωργο Σεφερη….όχι….!
    Εισαι πολύ ψηλα για να πεσεις τοσο μα, τοσο χαμηλα, όχι κρινοντας αλλα κατακρινοντας έναν όχι ερευνητή της αληθεια όπως λες,αλλα ερευνητή της ψυχης .Πνευματικα νοιωθω μικρος για να μπω αναμεσα σε σενα και τον Νικο και να κρινω λογια ,σκεψεις και πραξεις, συναισθηματικα και ηθικα όμως, εχω δικαίωμα να πω την γνωμη μου ,για την προικα που αποκομησα σαν ελληνας και όχι μονο….!!!

  2. Επιτέλους, να λέγεται η αλήθεια.
    Τον Καζαντζάκη τον προώθησε το παγκόσμιο κατεστημένο της Αριστεράς και τον αγιοποίησε όπως και κάθε τι άλλο το οποίο εξυπηρέτησε το άρρωστο αφήγημά της.
    Δεν εκπλησόμεθα με τα λόγια του Σεφέρη. Ακριβώς τα ίδια πρεσβεύουμε κι εμείς, αιώνες τώρα, για τον Καζαντζάκη και τα συμπαρομαρτούντα παράσιτα (πνευματικά και μή) που πέταξαν στον πνευματικό υπόνομο την νεολαία (πάντα με το αζημίωτο-υλικό και κοινωνικό).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *