Ιστορία 17 αιώνων μέσα από τις ανασκαφικές εργασίες ενός μήνα στην αρχαία Λύττο

Το ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα του Αδριανού, όπως είχε αποκαλύψει το Cretalive, αρχικού ύψους άνω των 2 μέτρων, που σε αυτή τη φάση καθαρίζεται και συντηρείται είναι το κυριότερο εύρημα της  πρώτης ανασκαφικής περιόδου στον χώρο της αρχαίας Λύκτου/Λύττου στο Ηράκλειο.

Ο κ. Άγγελος Χανιώτης, από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, εκ των διευθυντών της ανασκαφής που ολοκληρώθηκε, σε πρώτο στάδιο, στην περιοχή, αναφέρει, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Πατρίς πως «ο κ. Αντώνης Κοτσώνας διερεύνησε μια περιοχή όπου υπήρχαν ενδείξεις για ένα κτήριο της αρχαϊκής ή κλασικής περιόδου. Το σημαντικό αποτέλεσμα δεν είναι ότι εντοπίσθηκε τοίχος κτηρίου που θα διερευνηθεί στο μέλλον, αλλά η εύρεση πολύ μεγάλης ποσότητας κεραμικής εξαιρετικής ποιότητας, εισηγμένη από την Αθήνα, τη Σπάρτη και την Κόρινθο

βουλευτήριο ΛύττοςΗ ανασκαφή έδειξε ότι το «Βουλευτήριο» που ανεσκάφη τη δεκατετία του 1980 είναι δωμάτιο μεγάλου κτηρίου με τουλάχιστον 4 δωμάτια. Η πρόσοψή του (αριστερά) σώζεται σε ύψος άνω των 2 μέτρων.

Ακόμα, προσθέτει πως «εγώ διερεύνησα τον χώρο του «Βουλευτηρίου» που είχε ανασκάψει τη δεκαετία του ᾿80 ο Γιώργος Ρεθεμιωτάκης. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι αυτή η αίθουσα συνεδριάσεων αποτελεί δωμάτιο ενός πολύ μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος που εκτείνεται δυτικά και ανατολικά, σε μήκος άνω των 30 μέτρων. Αποκαλύφθηκε μέρος της πρόσοψης που σώζεται σε ύψος άνω των 3 μέτρων. Το κτήριο ήταν πλούσια διακοσμημένο, μεταξύ άλλων με τοιχογραφίες και πλάκες από πολύχρωμα εισηγμένα μάρμαρα. Εκτός από αίθουσα συνεδριάσεων υπήρχε χώρος για την ανάθεση αγαλμάτων των αυτοκρατόρων και χώρος λατρείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα του Αδριανού, αρχικού ύψους άνω των 2 μέτρων, που σε αυτή τη φάση καθαρίζεται και συντηρείται.

Τέλος, στον τρίτο τομέα, η κ. Βάσω Συθιακάκη εντόπισε μεγάλη πρωτοβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική, μήκους άνω των 20 μέτρων, η οποία σώζεται σε αρκετό ύψος. Πρόκειται ίσως για την έδρα του επισκόπου. Είναι ένα εύρημα εξαιρετικής σπουδαιότητας, γιατί ανήκει σε μια περίοδο (μάλλον στον 8ο αιώνα) για την οποία και στην Κρήτη και γενικά διαθέτουμε λιγοστές πληροφορίες. Η φετινή ανασκαφή αποκάλυψε ένα πρόσκτισμα και το περίγραμμα του κτηρίου· η σημαντική αυτή εκκλησία θα ανασκαφεί τα επόμενα χρόνια

Πληροφορίες Cretalive, εφημερίδα Πατρίς

agonaskritis.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *