Διονύσιος Σολωμός: Πληροφορίες για τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο σημαντικότερος Έλληνας ποιητής του 19ου αιώνα, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Ο δημιουργός το Εθνικού μας ύμνου υπήρξε και ο ιδρυτής μίας ολόκληρης σχολής ποίησης, της  Επτανησιακής, καθώς και ένας άνθρωπος ο οποίος αξιοποίησε με εύστοχο και δημιουργικό τρόπο τη δημοτική γλώσσα καταφέρνοντας να την εισάγει και στη λογοτεχνία.

Ο μεγάλος μας Ζακυνθινός ποιητής πάντοτε εμπνέει όλους τους μεταγενέστερους ποιητές μετά από εκείνον, αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη η οποία τον κατατάσσει επάξια στη λίστα με τους μεγάλους Έλληνες.

Αξίζει να δούμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή του.

  • Γεννήθηκε το 1798 στη Ζάκυνθο ως το εξώγαμο παιδί του πατέρα του με μία υπηρέτρια. Ο Νικόλαος Σολωμός, πατέρας του μεγάλου μας ποιητή, αναγνώρισε τόσο τον ίδιο όσο και το δεύτερο γιο που απέκτησε με εκείνη, ως δικά του παιδιά.
  • Εκτός από τον Ύμνο εις την Ελευθερία, τον εθνικό μας ύμνο, κορυφαία έργα του Σολωμού θεωρούνται ο Κρητικός, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Λάμπρος. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως κανένα από τα έργα δεν είναι ολοκληρωμένο, εκτός από τον εθνικό μας ύμνο, όλα τα άλλα είναι ημιτελή. Άξια αναφοράς η φράση του Κώστα Βάρναλη για τον ίδιο: «…(Ο Σολωμός) πάντα τα έγραφε, αλλά ποτές του δεν τα έγραψε».
  • Αν και μιλούσε Ελληνικά με τη μητέρα του, η μόρφωση του Σολωμού ήταν κυρίως ιταλική. Το 1808 ξεκίνησε σπουδές στην Ιταλία, στην οποία και παρέμεινε δέκα χρόνια, φοιτώντας στο Λύκειο της Κρεμόνας στη Βενετία και στη Νομική σχολή της Παβίας.
  • Το 1828 εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, το μέρος όπου έζησε μέχρι το θάνατό του. Η Κέρκυρα εκείνη την περίοδο ήταν ένα σπουδαίο πνευματικό κέντρο το οποίο θα του έδινε έμπνευση για δημιουργία, παρά το γεγονός ότι ο ψυχισμός του είχε κλονιστεί από μία σειρά δικών με τον αδελφό του για περιουσιακά θέματα.
  • Τα πρώτα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή είναι γραμμένα στην Ιταλική γλώσσα και είναι θεολογικού περιεχομένου.
  • Τον κύκλο του Σολωμού περιέβαλλαν μεγάλες προσωπικότητες της τότε εποχής, όπως ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο Ιάκωβος Πολυλάς.
  • Ο μεγάλος μας ποιητής πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση το Φεβρουάριο του 1857.

Ο μεγάλος ποιητής πάντοτε εμπνέει και παραμένει μία από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές της χώρας μας.

, , , , ,

1 thought on “Διονύσιος Σολωμός: Πληροφορίες για τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *