Θεμιστοκλής, μια ηγετική προσωπικότητα της αρχαιότητος

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Ο Θεμιστοκλής αποτελεί μία ιστορική μορφή για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί μία από τις κυρίαρχες μορφές της μάχης του Μαραθώνα του 490 π.Χ και της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου το 480 π. Χ. Η περίφημη φράση του ‘’Πάταξον μεν, άκουσον δε’’ στον αντίπαλό του Ευρυβιάδη με αφορμή την άποψη του ίδιου πως η αντιμετώπιση του Περσικού στόλου πρέπει να επιτευχθεί στη Σαλαμίνα και όχι στον Ισθμό, φανερώνει την επιμονή και τη μεγάλη του αγάπη για την πολιτική.

Το γεγονός όμως για το οποίο έμεινε στην Ιστορία, είναι οι ηγετικές του ικανότητες που συνέβαλαν στη θεμελίωση της ναυτικής δύναμης της Ελλάδας και στη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π. Χ.

Ο Θεμιστοκλής γεννήθηκε το 524 π. Χ και απεβίωσε από δηλητηρίαση, το 459 π. Χ. Γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα παιδικά χρόνια του Θεμιστοκλή, όπως το όνομα του πατέρα του που ήταν Νεοκλής και η μητέρα του Αβρότονος. Ο Θεμιστοκλής υπήρξε ένα ιδιαίτερα δραστήριο και απείθαρχο παιδί για αυτό και ο ίδιος ο πατέρας του τον αποκήρυξε.  Εξίσου γνωρίζουμε για την οικογενειακή του ζωή το γεγονός πως παντρεύτηκε την Αρχίππη.

Ο Θεμιστοκλής φθονούσε τη δόξα του Μιλτιάδη σε σημείο να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ  και επιθυμούσε και εκείνος να διακριθεί μεταξύ των ανθρώπων.  Με το θάνατο του ίδιου το 489 π. Χ, να βρίσκει εκείνον να καλύπτει τελικά το πολιτικό του κενό με κυριότερο αντίπαλο τον Αριστείδη το Δίκαιο.

 Ο Θεμιστοκλής έπεισε τους Αθηναίους να χτίσουν τον Πειραιά, διότι το κυριότερο μέλημα του ίδιου ήταν να καταστήσει την Αθήνα μία ναυτική δύναμη. Η πολιτική και στρατιωτική του ευφυία συνυπήρχε με την ικανότητά του να συνδιαλέγεται με τον κόσμο και με τη διπλωματική  του δεινότητα.

Ο Θεμιστοκλής με την πανωλεθρία των Περσών στη Σαλαμίνα, κατόρθωσε να αποκτήσει τη δόξα που τόσο επιθυμούσε, δίνοντας στην Αθήνα την ώθηση να δημιουργήσει μία ναυτική δύναμη η οποία δε θα έβρισκε δύσκολο αντίπαλο.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *