Αποκρυπτογράφησαν αρχαία ελληνική πλάκα 1.500 ετών – Οι κατάρες που βρήκαν εκπλήσσουν

Μία ελληνική πλάκα που βρέθηκε πριν από πολλές δεκαετίες στο Ισραήλ κατάφεραν και αποκρυπτογράφησαν ειδικοί.

Αυτό που βρήκαν όμως δεν το περίμεναν με τίποτα.

Η κατάρα στην αρχαία πλάκα

Συγκεκριμένα οι ειδικοί έφεραν στο φως μία κατάρα που ωθούσε τους δαίμονες να ενεργήσουν εναντίον ενός χορευτή με το όνομα «Manna».

Η αποκρυπτογράφηση έγινε μετά από πολλά χρόνια χάρη στα νέα τεχνολογικά μέσα με τα οποία οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο που ήταν χαραγμένο πάνω στη πλάκα.

Η επιγραφή, η οποία ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός θεάτρου, καλεί θεούς και δαίμονες να βλάψουν τον «Manna και τους προτρέπει να «δέσουν τα μάτια, τα χέρια, τα πόδια».

Καθηγητής εξηγεί τι σημαίνει η επιγραφή

Ο Ατίλιο Μαστροτσίνκε, καθηγητής ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, ήταν ο πρώτος που αποκωδικοποίησε την επιγραφή και ανέλαβε να εξηγήσει τι σημαίνει αναφέροντας πως το θύμα της κατάρας ήταν πιθανώς ένας διάσημος καλλιτέχνης.

Όταν η κατάρα των 110 γραμμών εγγράφηκε στην πλάκα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήλεγχε την περιοχή και είναι πιθανό ο συγγραφέας και ο χορευτής που κατονομάζονται σε αυτήν να προέρχονταν από αντιμαχόμενες φατρίες.

Η πλάκα εκδόθηκε στους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους

Σύμφωνα με τον Μαστροτσίνκε «αυτή η πλάκα, μαζί με πολλές άλλες που εκδόθηκαν στην ύστερη αυτοκρατορική περίοδο και στους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους επιβεβαιώνει ότι ο χριστιανισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν σταμάτησε τις μαχητικές μαγικές τέχνες. Αντιθέτως, αυτές οι τέχνες ενισχύθηκαν, διαδόθηκαν και έγιναν ολοένα και πιο εξελιγμένες».

in.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *