Τριάντα χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια.
Αποτελούν μία ξεχωριστή οικιστική και ιστορική ενότητα 46 χωριών.
Η περιοχή χωρίζεται στο Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι.
Το Ζαγόρι είναι περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακή γεωλογία και δύο εθνικούς δρυμούς. Ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το φαράγγι του Βίκου και ο άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα. Με υπέροχα μονότοξα ή τρίτοξα πέτρινα γεφύρια και πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, όπως το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.
Στο κεντρικό Ζαγόρι στο χωριό Άνω Πεδινά, δεσπόζει η εντυπωσιακή Μονή της Ευαγγελίστριας. Η Μονή αποτελεί εξαίρετο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων. Το Καθολικό της, είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1793. Εσωτερικά διακοσμείται με όμορφες αγιογραφίες. Αξιοσημείωτη είναι η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
Τα Φωτεινά Μονοπάτια, συνεχίζοντας το οδοιπορικό τους στα Ζαγοροχώρια, επισκέπτονται το μικρό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Μονοδένδρι, χτισμένο κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, της χαράδρας του Βίκου.
Στέκει εκεί 600 περίπου χρόνια. Κατά την παράδοση χτίσθηκε από ασκητές, οι οποίοι από τον 13ο αιώνα ασκήτευσαν στις σπηλιές που υπάρχουν βορειοδυτικά από το Μοναστήρι. Στην περιφέρεια των Ιωαννίνων, μόλις 20 χλμ. από την Κόνιτσα βρίσκεται η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου.
Το ιδιαίτερο της θέσης της Ι. Μονής, μόλις 400 μέτρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στην ανάδειξη της Μονής, ως ένα από τα εκλεκτότερα μνημειακά συγκροτήματα της Ηπείρου, και σημείο αναφοράς της ελληνικής επικράτειας.
Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από εκστρατεία στην Σικελία.