Αρχαιολόγοι στην Κίνα αποκάλυψαν πρόσφατα τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης στην επαρχία Χενάν στην Κεντρική Κίνα, με τον κινεζικό πολιτισμό να χρονολογείται περισσότερο από 5.300 χρόνια πριν.
Ο αρχαιολογικός χώρος όπου βρέθηκαν τα μνημεία καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση 1,17 εκατ. τ.μ. και βρίσκεται 2 χλμ νότια του Κίτρινου Ποταμού, κοντά στην πόλη Γκονγκίι.
Η ανασκαφή θεωρείται ως μία από τους μεγαλύτερους οικισμούς στον πολιτισμό Γιανγκσάο, που εμφανίστηκε περί του 5000 π.Χ και το 3000 π.Χ. , κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής.
Εκεί βρέθηκαν περισσότεροι από 1.700 τάφοι. Μεταξύ των κατοικιών, οι ερευνητές βρήκαν τμήματα θυσιαστηρίων, που δίνουν την εντύπωση πραγματοποίησης αρχαίων τελετουργιών.
Οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν αρκετά κεραμικά αντικείμενα κι ένα ειδώλιο που μοιάζει με μεταξοσκώληκα.
Πρόκειται για μια ανεκτίμητη ανακάλυψη για αρχαιολόγους και ιστορικούς, όπως αναφέρει το China.org.
Σύμφωνα με τον Λι Μποκιάν, επιστήμονα και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου συμπίπτει με τις περιγραφές του Βιβλίου των Αλλαγών, κλασικού έργου της κινεζικής φιλοσοφίας.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα της μετατροπής του φυλετικού συστήματος στο ιεραρχικό σύστημα, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ότι ο κινεζικός πολιτισμός είναι ηλικίας μεγαλύτερης από 5.000 ετών.
Δείτε το βίντεο: