Κατέρρευσε η «Αγία Σοφία» της Προύσας

Άλλο ένα θλιβερό νέο φτάνει από την Τουρκία… Κατεδαφίστηκε χθες το βράδυ η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Προύσας, που είχε μεταβιβαστεί σε ισλαμικό ίδρυμα από τον Δήμο Nilüfer, ο οποίος πρώτα την είχε αναστηλώσει και μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο!

«Το ιστορικό κτίριο, το οποίο παραμελήθηκε για 7 χρόνια, καταστράφηκε χθες το βράδυ», όπως ανέφερε η Gazete Duvar.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce. Ο Δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi)  το 2009.

Ο Δήμος, επιθυμώντας να «γνωρίσει» την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γνωστή ως «Αγία Σοφία της Προύσας», στις μελλοντικές γενιές, διοργάνωσε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κτίριο. Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το Özlüce Kultürevi παρελήφθη από τον Δήμο Nilüfer και καταχωρήθηκε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές επάνω του. Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατεδάφισης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία και ζήτησε να διατεθεί το κτίριο στον δήμο για ανακαίνιση. Ωστόσο, τονίστηκε ότι το κτίριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη λατρεία και ότι ο τόπος αυτός ήταν τζαμί!

Ο Δήμος Nilüfer είχε προειδοποιήσει για κατεδάφιση ξανά το 2019, ζητώντας να νοικιάσει το κτίριο του ναού. Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε. Το ιστορικό κτίριο, που έμεινε χωρίς επίβλεψη για 7 χρόνια, κατέρρευσε χθες το βράδυ.

Ο Δήμαρχος Nilüfer, Turgay Erdem δήλωσε σχετικά: «Αποκαταστήσαμε αυτό το μέρος και ξοδέψαμε περίπου 2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες με σημερινά χρήματα. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τον τόπο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται ως τζαμί, σε πολιτιστικό κέντρο και να τον προστατεύσουμε. Κάναμε το καθήκον μας να μεταβιβάσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, τα Ιδρύματα «έκλεψαν» την ιστορική δομή με έναν ανούσιο τρόπο. Και αφέθηκε να σαπίσει. Για 7 χρόνια, κανείς δεν ζήτησε τη δομή. Το δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε εξαιτίας αυτής της αμέλειας. Ποιος θα λογοδοτήσει γι ‘ αυτό; Θα καταθέσουμε ποινική καταγγελία εναντίον των υπευθύνων.”

Δηλώνοντας ότι ήθελαν το κτίριο να επανατοποθετηθεί ή να ενοικιαστεί στο Δήμο με σκοπό την ανακαίνιση και εφιστώντας την προσοχή στις ρωγμές και τον κίνδυνο κατάρρευσης στο κτίριο για επτά χρόνια, ο Ερντέμ δήλωσε: «Σήμερα, απαιτούμε και πάλι. Έχουμε όλες τις λεπτομέρειες των έργων του κτιρίου. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε αυτή τη δομή από το μηδέν εάν είναι απαραίτητο. Αρκεί να διατεθεί σε εμάς».

Πηγή: greekcitytimes.com

Μετάφραση για το πρακτορείο «Ορθοδοξία: Ευγενία Δίτσα

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *