Τρόμος στα Ρωμαϊκά Βαλκάνια: Η εξέγερση των Ιλλυριών και των Παννονών

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Αυτη η εξεγερση, η τοσο μαζικη, αποτελεσε το αιτιο για να μην γινει ποτε μαζικη Ρωμαικη εισβολη στην Γερμανια, και ειδικα στο επιφοβο Βασιλειο των Μαρκομαννων, οπως προετοιμαζε μεθοδικα ο Αυγουστος, ηδη απο το 4 μΧ.

Πραγματι, σε συγκεκριμενη χρονικη στιγμη του 6 π.Χ., πανω απο 20 Ιλλυρικα φυλα μαζι με στιφη Παννονων ( 250.000 ανδρες) προσεβαλαν ολες τις Ρωμαικες φρουρες σχεδον σε ολο το Ιλλυρικο, απο την σημερινη Σλοβενια εως και το Μαυροβουνιο, ενω η Ρωμαικη επαρχια της Μακεδονιας απειληθηκε.

Η απαντηση της Ρωμης υπηρξε ως συνηθως, αμεση, αφου ο γηραιος πλεον Αυγουστος (69 ηδη ετων) κινητοποιησε τεραστιες δυναμεις (12 Λεγεωνες, 70 συμμαχικα σωματα, 10.000 Evocati ( παλαιμαχοι επιστρατευθεντες) καθως και 15.000 “αγριοι και βαναυσοι” Θρακες υπο τον Βασιλεα των Οδρυσων, Ροιμελτακη- συνολο 110.000 ανδρες, -το 30% των ενοπλων δυναμεων της Αυτοκρατοριας). Μετα απο 4(!) ετη σφοδρων συγκρουσεων, με απιστευτες πραξεις κτηνωδιας ενθεν και ενθεν, σε εναν μακρυ ανταρτοπολεμο στα δαση της σημερινης Βοσνιας, στα αγρια βουνα της Κροατιας και στις πεδιαδες της Σερβιας, οι Ρωμαικες λεγεωνες επικρατησαν, αφανιζοντας τα παντα: 160.000 Ιλλυριοι και Παννονοι μαχιμοι βρηκαν τον θανατο, 50.000 αμαχοι, καθως και 25.000 Ρωμαιοι και συμμαχοι.

Οταν δε, ο αρχηγος των επαναστατων Βατων, πιαστηκε αιχμαλωτος και οταν οδηγηθηκε και παρουσιαστηκε μπροστα στον αρχιστρατηγο των Ρωμαικων δυναμεων Τιβεριο, ( τον μετεπειτα Αυτοκρατορα) απαντησε με τον εξης τροπο σε ερωτηση γιατι εξεγερθηκε: “Εσεις οι Ρωμαιοι εχετε ενα κακο συνηθειο. Στελνετε σαν βοσκους μεσα στα προβατα λυκους, καταστρεφετε τα παντα, και μετα το ονομαζετε ειρηνη”….

Η εξεγερση καταπνιγηκε το 9 μΧ, αλλα η σημασια της ηταν κοσμοιστορικη: Τα σχεδια του Αυγουστου για υποταγη της Ελευθερης Γερμανιας ματαιωθηκαν εκει, στα Βαλκανια, και οχι στα σκοτεινα δαση του Τευτοβουργιου Δρυμου οπως ευρεως νομιζεται…

, , ,

2 thoughts on “Τρόμος στα Ρωμαϊκά Βαλκάνια: Η εξέγερση των Ιλλυριών και των Παννονών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *