της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,
Ο Λουί Παστέρ ανήκει στους μεγαλύτερους ευεργέτες της ανθρωπότητας, με μία προσφορά η οποία ακόμα και σήμερα, παραμένει ανεκτίμητη. Παρά το γεγονός ότι σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγας επιστήμονας, στην εποχή του δέχτηκε επικρίσεις και ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων, διότι η επιστημονική κοινότητα είχε πληροφορηθεί ότι παρασκεύαζε τα εμβόλια από τα ίδια τα μικρόβια που προκαλούσαν τις ασθένειες.
Ο Παστέρ γεννήθηκε το 1822 και πέθανε το 1895. Στα 73 χρόνια που έζησε, υπηρέτησε με ήθος και αφοσίωση το επιστημονικό του λειτούργημα, επιθυμώντας να δώσει ώθηση στην ανθρωπότητα ώστε να πραγματοποιήσει άλματα προόδου.
Ο Παστέρ κατάφερε να ανακαλύψει την αιτία που προκαλούνται αλλοιώσεις στις τροφές; αυτή η αιτία ήταν η ύπαρξη διάφορων μικροοργανισμών. Ο ίδιος κατάφερε να διαπιστώσει πως ο βρασμός είναι ικανός να καταστρέψει τα βακτηρίδια όπως και άλλα μικρόβια που μεταφέρονται με τον αέρα. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε στην ανακάλυψη της μεθόδου που έλαβε κιόλας το όνομά του, παστερίωση, στην οποία τα τρόφιμα είναι αποστειρωμένα και δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.
Ο Παστέρ εξήγησε το φαινόμενο της ζύμωσης και είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που παρασκεύασαν τα πρώτα εμβόλια για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών (γάγγραινα, σταφυλόκοκκος, λύσσα).
Ο Παστέρ πάντοτε θα ανήκει στους ευεργέτες της ανθρωπότητας, με μία προσφορά η οποία πάντοτε θα εκτιμάται και θα κερδίζει την αποδοχή και το σεβασμό των επόμενων γενεών.