Ελληνική Αστυνομία: Ειδικές Υπηρεσίες

Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙ.ΑΣ»:

Οι ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 2010 με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. Αποτελούνται από δικυκλιστές, ιδιαίτερα από τη μονάδα των Ειδικών Φρουρών. Η πολιτική πρωτοβουλία για την δημιουργία της ΔΙΑΣ ανήκει στον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Εμπνευστής της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν ο τότε Υπαρχηγος ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Γιαννης Ραχωβιτσας. Μαζί με τον τότε ΓΑΔΑ Υποστράτηγο Γρήγορη Μπαλακο και τον Ταξίαρχο Γιώργο Σταυρακα ανέλαβαν την δημιουργία της. Την διοίκησή της ανεθεσαν στον τότε Ταξίαρχο Γιώργο Σταύρακα(σήμερα είναι Υποστράτηγος εν αποστρατεία). παλαιότερα οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει και την ομάδα ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης). Σημαντικά συνέβαλαν στην δημιουργία και μετέπειτα λειτουργία της, ο Προεδρος και Γραμματεας των ειδικών φρουρών Βασιλης Ντουμας και Στρατος Μαυροειδακος. Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι εξοπλισμένη με σύγχρονες και γρήγορες μοτοσυκλέτες με τις οποίες περιπολούν σε 75 Δήμους της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, και σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΑΣ ΟΜΑΔΑ

Εκπαίδευση και εξοπλισμός:

Οι 2.448 αστυνομικοί που απαρτίζουν τις ομάδες (ειδικοί φρουροί στη πλειοψηφία) ακολούθησαν εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει

  • αλεξίσφαιρα γιλέκα,
  • Πιστόλια Heckler & Koch USP, και υποπολυβόλα Heckler & Koch MP5 τελευταίας τεχνολογίας,
  • Φορητούς πομποδέκτες,
  • Στολές ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας αναβατών δικύκλων,
  • Κράνη μοτοσικλετιστών, τύπου full face ,
  • Ειδικές μπότες μοτοσικλετιστών,
  • Γάντια μοτοσικλετιστών,
  • Αστυνομικές ράβδους,
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΑΣ ΟΜΑΔΑ

Θύματα:

Όπως όλες οι ομαδες της ΕΛ.ΑΣ, έτσι και η ΔΙΑΣ εχει θρηνήσει θύματα όπως στην περίπτωση των 2 αστυνομικών (Ευαγγελινέλης Ιωάννης, 23 ετών και Σκυλογιάννης Γεώργιος, 22 ετών) που σκοτώθηκαν το 2011 στο Ρέντη με Καλάσνικωφ από κακοποιούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευαγγελινέλης Ιωάννης,

Άμεση Δράση:

Ίδρυση – Ιστορικό

Τον Αύγουστο του 1959, με διαταγή του τότε Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών , της τέως Αστυνομίας Πόλεων, συστήθηκε το «Τμήμα Ασυρματοφόρων Οχημάτων Άμεσης Δράσης», στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μηχανοκινήτου.

Το Ραδιοφωνικό Κέντρο του Τμήματος το πασίγνωστο έκτοτε «100» εγκαταστάθηκε σε γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας, ενώ αργότερα μεταστεγάστηκε, μαζί με την Διεύθυνση στην οδό Σταδίου 10.

Έτσι από το Σεπτέμβριο του 1959, άρχισε η κυκλοφορία στην Αθήνα των πρώτων τεσσάρων (4) ασυρματοφόρων αυτοκινήτων ( Ford Sedan ), με πλήρωμα σε κάθε περιπολικό αυτοκίνητο έναν (1) Αρχιφύλακα, ως επικεφαλή, τον οδηγό και έναν (1) συνοδό Αστυφύλακα.

Τα αυτοκίνητα αυτά αυξήθηκαν προοδευτικά το 1961 σε δεκαπέντε (15) R / T αυτοκίνητα και οκτώ (8) μοτοσικλέτες ( Harley Davidson ) στην Αθήνα και τέσσερα (4) R / T αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα στον Πειραιά.

Από το 1966 και έκτοτε η Υπηρεσία Άμεσης Δράσης συνέχισε τον εκσυγχρονισμό της, παρακολουθώντας στενά τις τεχνικές εξελίξεις των καιρών. Στις 19/12/1972 με απόφαση του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης η Άμεση Δράση κατέστη ανεξάρτητο Τμήμα υπαγόμενο απ’ ευθείας στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ενώ στις 12/7/1973 προήχθη σε Υποδιεύθυνση.

Παράλληλα με την λειτουργία της Άμεσης Δράσης στην Αστυνομία Πόλεων, στον τομέα ευθύνης της τέως Χωροφυλακής, από το 1960 άρχισε η λειτουργία τηλεπικοινωνιακών κέντρων στις έδρες των Ανωτέρων Διοικήσεων Πρωτεύουσας, Στερεάς Ελλάδας (Λαμία), Θεσσαλίας (Λάρισα) και στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Επίσης, τέθηκαν σε λειτουργία και σταθμοί τηλεπικοινωνιών και στην Ρόδο και στην Κόρινθο.

Η διαδικασία εγκατάστασης δικτύου επικοινωνιών επεκτάθηκε σταδιακά και στις έδρες των υπολοίπων Αστυνομικών διοικήσεων Χωροφυλακής Χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το καλοκαίρι του 1960, για την περιοχή των προαστίων Πρωτευούσης, ιδρύθηκε στο Μαρούσι το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης με αριθμούς κλήσης αρχικά (010379, 010645,010621) που αργότερα έγιναν αριθμός κλήσης «109» και δύναμη τεσσάρων (4) R / T αυτοκινήτων και οκτώ R / T μοτοσικλετών( Harley Davidson ).

Το 1964, η δύναμη του Κέντρου ανήλθε σε δεκαπέντε (15) R / T αυτοκίνητα και δεκατρείς (13) R / T μοτοσικλέτες, που κάλυπταν εκτός από τα Προάστια και τις Εθνικές Οδούς Αθηνών Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας.

Προοδευτικά ιδρύθηκαν Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης, σε πολλές πρωτεύουσες νομών της χώρας.

Σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της Άμεσης Δράσης, υπήρξε η σύσταση της ομάδας δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΟΜΑΔΑ Ζ», στις 19/2/1979, με απόφαση της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας Πόλεων.

Η ομάδα αυτή επανδρώθηκε στην αρχή από Αστυνομικούς της Τροχαίας Αθηνών και στην συνέχεια από Αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών, οι οποίοι επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στην Άμεση Δράση ως μοτοσικλετιστές.

Κριτήρια της επιλογής τους ήταν το ήθος, το θάρρος, ο ακέραιος χαρακτήρας τους, η επαγγελματική κατάρτιση, η αποφασιστικότητα, καθώς και η ικανότητα οδήγησης μοτοσικλέτας, κριτήρια που και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν την βάση επιλογής ενός δικυκλιστή, αφού λόγω της φύσεως της αποστολής του, είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες και περισσότερο ευάλωτος σε επιθέσεις από κακοποιούς έναντι των.

Με την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας το 1984, από την ενοποίηση των Σωμάτων τ ης Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής (Ν. 1481/84), συστήθηκε υπό την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μια ενιαία Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, προερχόμενη από την ενοποίηση της Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας Πόλεων και της Άμεσης Επέμβασης της Χωροφυλακής, η οποία στεγάζεται και λειτουργεί από το 1985 έως σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας 173) με αριθμό κλήσης «100» .

Η Άμεση Δράση σήμερα

Αποστολή

Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής είναι μηχανοκίνητη Υπηρεσία με ικανό αριθμό R / T περιπολικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η αποστολή της επικεντρώνεται στη άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως, την συνεχή περιπολία για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής διαρθρώνεται από τα ακόλουθα Τμήματα:

Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών

Τμήμα Διαχείρισης Υλικού-Χρηματικού

Τμήμα Τεχνικών Μέσων

Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων

Το Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων αποτελεί το κατ’ εξοχήν επιχειρησιακό σκέλος της Υπηρεσίας. Είναι αρμόδιο για να κατευθύνει και να συντονίζει τη δράση των περιπολικών αυτοκινήτων και δικύκλων για την εκπλήρωση της αποστολής της στην εδαφική αρμοδιότητα που έχει (Νομός Αττικής πλην Νήσων). Το Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων διαρθρώνεται από τις παρακάτω ομάδες:

Αλλαγές Περιπολικών: Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄

Γραφείο Δικυκλιστών (ΟΜΑΔΑ «Ζ» )

Η επικοινωνία των πολιτών με την Άμεση Δράση (το γνωστό 100) καλύπτεται από σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο δυναμικότητας αυτή τη στιγμή τριάντα (30) θέσεων εργασίας. Δέχεται κατά μέσο όρο 13.000 με 14.000 κλήσεις το εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων 2.500 με 3.000 αφορούν περιστατικά για τα οποία απαιτείται επέμβαση Αστυνομικού σταθμού, ενώ οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούν παροχή πληροφοριών και οδηγίες – κατευθύνσεις για χειρισμό – επίλυση διαφόρων υποθέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής φύσεως

Τις ανάγκες επικοινωνίας του Κέντρου Επικοινωνιών με τα πληρώματα, καλύπτουν ανάλογοι εκφωνητές.

Επίσης στο Κέντρο λειτουργεί Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης ( CCTV ), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο, ζωντανής εικόνας από εικονολήπτες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε οδικές αρτηρίες στην Αττική, με σκοπό τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Επίσης σύστημα λήψης και επεξεργασίας σημάτων συναγερμού καθώς και Σύστημα λήψης γραπτών μηνυμάτων ( SMS ) «ΕΡΜΗΣ», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων με σκοπό την επικοινωνία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής αποτελεί μια ιστορική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με συμπαγή συγκρότηση, ομοιογενή επιχειρησιακή δράση κα συνεχή θετική προσφορά στον Αστυνομικό θεσμό και την Ελληνική κοινωνία.

Είναι Υπηρεσία πρώτης γραμμής και από τις πιο μαχητικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στην διαδρομή της μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει την απώλεια σημαντικού αριθμού Αστυνομικών της που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, κατακτώντας έτσι την αναγνώριση και εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αποτελεί για τους υπηρετούντες σε αυτή Αστυνομικούς ανεξαρτήτως βαθμού, μια σταθερή αξία και ένα διακριτό Αστυνομικό θεσμό με επιτυχημένη κοινωνική προσφορά στον τομέα της ασφάλειας.

Η Άμεση Δράση καταβάλλει καθημερινά, συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την ποιοτική βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις (σεμινάρια αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας, γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης κλπ) και τον τεχνικό-τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της, ώστε να είναι σε θέση να δρα άμεσα και να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο στις σύγχρονες απαιτήσεις αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών στην Αττική, στην εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας τους και γενικά στην διατήρηση της έννομης τάξης, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας.

Διεύθυνση Υγειονομικού:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ασκείται από τη Διεύθυνση Υγειονομικού, που έχει ως αποστολή:

α. Να μεριμνά για την οργάνωση και λειτουργία των ιατρείων, οδοντιατρείων, εργαστηρίων παρακλινικών εξετάσεων, φυσιοθεραπευτηρίων, αναρρωτηρίων, υγειονομικών επιτροπών και τραπεζών αίματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

β. Να παρέχει εξωνοσοκομειακή ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

γ. Να παρακολουθεί την υγεία του προσωπικού, να μεριμνά για την περίθαλψη των ασθενών και να επιβλέπει την πορεία των νοσηλευομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

δ. Να παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια σε ιδιώτες ασθενείς που κρατούνται ή μετάγονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας..

ε. Να προβαίνει στην εξέταση της σωματικής ικανότητας του προσωπικού και των υποψηφίων για να προσληφθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και εκείνων που πρόκειται να προσληφθούν ως προσωπικό ασφαλείας, σύμφωνα με το άρθρο 19, του Ν.1339/1983 (Α-35)

στ. Να μελετά και να εισηγείται υγειονομικής φύσεως θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ζ. Να εισηγείται μέτρα και να συντονίζει την επάρκεια, την κατάρτιση και την επιμόρφωση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και να εφοδιάζει τις υγειονομικές μονάδες του Σώματος με τα απαραίτητα επιστημονικά ιατρικά όργανα, εργαλεία και λοιπά μέσα.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Η Διεύθυνση Υγειονομικού είναι αυτοτελής υπηρεσία , υπαγόμενη απ’ ευθείας στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και διαρθρώνεται ως εξής :

α. Τμήμα Υγειονομικής περίθαλψης

β. Τμήμα Υγειονομικού ελέγχου

γ. Κεντρικά Ιατρεία

δ. Περιφερειακά ιατρεία

ε. Οδοντιατρεία

στ. Αναρρωτήρια

ζ. Υγειονομικές Επιτροπές

η. Τράπεζες αίματος

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας διακρίνεται ως εξής:

α. Επιστημονικό

β. Βοηθητικό Υγειονομικό

γ. Διοικητικό

Το επιστημονικό προσωπικό διακρίνεται σε κύριο, που ανήκει αποκλειστικά στην οργανική δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας και σε επικουρικό, που ανήκει σε άλλους κλάδους της διοίκησης ή προέρχεται από ιδιώτες. Διοικητικά στελεχώνεται από Αξιωματικούς, Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες, Αστυφύλακες ή πολιτικούς υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όμάδα Σκύλων Ελληνικής Αστυνομίας:

Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα. Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό. Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.

Οι αστυνομικοί σκύλοι συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Με το Π.Δ. 178/2014 προβλέφθηκε η ίδρυση και η διάρθρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα την Αθήνα και η ίδρυση και διάρθρωση Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από πέντε τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της αποτελείται από:

α. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης Πληροφοριών,
β. Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής,
γ. Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων,
δ. Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης και
ε. Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων και Δίωξης Διαδικτυακών Οικονομικών Εγκλημάτων

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.):

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται απο τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων. Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα. 

Η Μονάδα πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, είναι δυνατή η μετάβασή της στο εξωτερικό για την υποστήριξη αστυνομικών επιχειρήσεων επέμβασης ή την παροχή βοήθειας σε μεγάλες καταστροφές.

Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύντομο Ιστορικό

Η ιστορία των Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα ξεκινά από το 1978 με τη δημιουργία των πρώτων Αντιτρομοκρατικών Μονάδων στα τότε δύο Αστυνομικά Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων), τα οποία το 1984 ενώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι πρώτες Μονάδες ήταν η Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής. Με τη συγχώνευση των δύο Σωμάτων συγχωνεύτηκαν οι δύο Ειδικές Μονάδες σε μία, η οποία πήρε την σημερινή της ονομασία.

Σε όλα αυτά χρόνια, η ΕΚΑΜ έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ομηριών και έχει πραγματοποιήσει πολλές συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών. Συμμετείχε δε αποφασιστικά στη σύλληψη και στις μεταγωγές μελών της 17ης Νοέμβρη, του Ε.Λ.Α, καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην χώρα. Το Μάρτιο του 2003 αντιμετώπισε αποτελεσματικά αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τύπου Airbus Α-130, που εκτελούσε την πτήση ΤΚ 160 από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τον Αύγουστο του 2005 συμμετείχε ενεργά στον απεγκλωβισμό των θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος HELIOS στο Γραμματικό Αττικής. Τέλος, η παρουσία της για την προστασία αξιωματούχων υψηλής επικινδυνότητας είναι μόνιμη και διαχρονική σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της χώρας, όπως, η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σύνοδοι Κορυφής, οι παγκόσμιες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, οι επισκέψεις Αρχηγών Κρατών και άλλων διεθνών Οργανισμών.

Στελέχωση

Το προσωπικό απαρτίζεται από εθελοντές αστυνομικούς που επιλέγεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς. Στις κυριότερες ειδικότητες περιλαμβάνονται άνδρες ομάδων εφόδου, ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικοί παραβιάσεων (θυρών, τοίχων, κ.λπ.) με μηχανικά, υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, αναρριχητές – καταρριχητές, χιονοδρόμοι, νοσοκόμοι πεδίου μάχης.

Ε κ π α ί δ ε υ σ η:

Η εκπαίδευση αποτελεί το σύνηθες καθήκον του προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ε.Κ.Α.Μ..

Τα στελέχη της Μονάδας τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης, τόσο στις διαδικασίες δυναμικών επεμβάσεων όσο και στον ειδικό προστατευτικό ή τον εξοπλισμό επεμβάσεων που χρησιμοποιούν, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στο απαιτητικό δύσκολο και ιδιόμορφο έργο της.

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με την ένταξη στη Μονάδα, το προσωπικό παρακολουθεί σε ετήσια βάση τριμηνιαίο Πρόγραμμα Συντηρητικής Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κάτω από οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες.

Για την εκπαίδευση της χρησιμοποιεί σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει σε δικό της χώρο στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Επίσης χρησιμοποιεί κτίρια σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, κατοικημένα ή όχι, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Πειραιά, του σιδηροδρομικού δικτύου, του ΜΕΤΡΟ, τα πεδία βολής των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και όποιο άλλο μέρος κρίνεται ικανό για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα. Για την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της σημαντική είναι η κατά περίπτωση κοινή της εκπαίδευση με την Ομάδα των Διαπραγματευτών, τους Πυροτεχνουργούς και τα Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνεργασίες

Η Μονάδα συνεργάζεται με όλες τις αντίστοιχες Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Σωμάτων Ασφάλειας, όπως τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματοποιεί κοινές εκπαιδεύσεις και πραγματικές ασκήσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, συνεργάζεται με τις Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα CH-47D και Super Puma για μεταφορές, καθώς επίσης και ελικόπτερα Seahawk και Super Puma για τεχνικές καταρριχήσεων Fast Rope και αεραποβάσεις.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργασιών της προσφέρει εκπαίδευση σε εξειδικευμένα αντικείμενα στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε βασικές τεχνικές βολών και στίβου μάχης.

Διεθνείς Συνεργασίες & Κοινές Ασκήσεις

Η ΕΚΑΜ αποτελεί μέλος του δικτύου ATLAS, που αποτελεί το δίκτυο των ειδικών δυνάμεων των εθνικών αστυνομιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τις αντίστοιχες ειδικές μονάδες του εξωτερικού (όπως, λ.χ., New Scotland Yard / SO19, G.E.O. Spain, R.A.I.D. France, S.E.K. Berlin Germany, Cobra Austria κλπ), καθώς και ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο με αντίστοιχες μονάδες ( λ.χ. F.B.I./ Hostage Rescue Team , U.S. Marshals / Special Operation Group, U.S. Army Special Forces κλπ)

Η ΕΚΑΜ συμμετέχει στις από κοινού ασκήσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός αυτών των κοινών ασκήσεων είναι η βελτίωση του εθνικό σχεδιασμού και των πρακτικών και τακτικών αντιμετώπισης ενόπλων κυρίως καταστάσεων. Επίσης η βελτίωση των κοινών διευρωπαϊκών προσπαθειών για συντονισμένη ομοιόμορφη δράση, την κοινή γλώσσα στην επιχειρησιακή τακτική, στη διαλειτουργικότητα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων, καθώς επίσης και στην αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης

Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) :

Το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) έχει ως αποστολή την επισήμανση, περισυλλογή και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών. Επίσης, διενεργεί τις ειδικές έρευνες σχετικά με εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Μονάδες του Τ.Ε.Ε.Μ. βρίσκονται εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Στελεχώνεται από εθελοντές Αστυνομικούς που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και εκπαιδεύονται συνεχώς.
Η Υπηρεσία διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό όπως: ρομπότ, τηλεχειριζόμενα οχηματίδια, αντιβομβικές στολές, ανιχνευτές μετάλλων διαφόρων τύπων, ανιχνευτές εκρηκτικών και ακτινογραφικά.

Διεύθυνση Πληροφορικής:

H Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποστολή το σχεδιασμό μηχανογραφημένων πληροφοριακών συστημάτων, τη δημιουργία και υποστήριξη της κατάλληλης τεχνικής και λειτουργικής υποδομής και των αναγκαίων εφαρμογών πληροφορικής για την υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί το Πληροφοριακό Σύστημα Schengen, ενώ παρέχεται τεχνική υποστήριξη στο διαδικτυακό κόμβο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (http://www.yptp.gr/main.php ) και στα αυτόνομα Πληροφοριακά Συστήματα Europol, Interpol , Eurodac κ.λπ., που λειτουργούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση υποχρεώσεων της Χώρας μας, που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις.

Διαθέτει ένα σύγχρονο Πανελλαδικό Δίκτυο Πληροφορικής, το οποίο πρόσφατα (Έτος 2007), πύκνωσε και επεκτάθηκε στο σύνολο των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Χώρας επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω, με το έργο «Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με τη χρήση Πληροφορικής (Police On Line)».

Το έργο «Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με τη χρήση Πληροφορικής (Police On Line)» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80% από Ε.Τ.Π.Α. και 20% από Εθνικούς Πόρους) και ανάθεσή του, με Προγραμματική Συμφωνία, στην εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.».

Στο προαναφερόμενο Δίκτυο λειτουργούν διάφορες Επιχειρησιακές, Διοικητικές και Οικονομικές μηχανογραφικές εφαρμογές για την υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πλέον αυτών και στα πλαίσια του έργου Police On Line αναπτύσσονται μηχανογραφικές εφαρμογές και ηλεκτρονικές εξυπηρετήσεις, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Πολίτη, την αμεσότερη, ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή του, την άμεση πρόσβασή του στην πληροφόρηση, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους , την προαγωγή των σχέσεών της με τους πολίτες και τη συνολική αναβάθμιση του παραγόμενου έργου της.

ΠΗΓΕΣ: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=46&Itemid=274&lang=

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *